Guldtur 250
Guldtur 250
Se även denna länk för beskrivning på Funäsfjällens webbplats
En lätt vandring med fina vyer och samtidigt en vandring 5 000 - 10 000 år tillbaka i tiden.
Startplats är parkeringen vid Ruvallens fäbod, följ vägen från Messlingen mot Hede c:a 2km, ta vänster på avgiftsbelagda vägen upp mot Ruvallen (c:a 2 km).
Vandringens längd är 8 km höjdskillnad 180 m tidsåtgång c:a 3-4 timmar
Leden är spångad och därmed torr och lättgången. Informationstavlor finns vid sevärdheterna.
Går att korta av vandringen om man väljer att bara besöka spektakulära Evagraven och Fiskhålsgraven eller om man bara vill uppleva de gamla Hällmålningarna.
Vandringen passerar Hällmålningarna som är mellan 4 - 5.000 år gamla, 20 väl bevarade djurfigurer och några människofigurer finns målade på klipporna.
Från Hällmålningarna mot Evagraven passerar man Ruändans topp och Rypkâllhaugen - en pyramidformad jordhög helt nära stigen. En del tror att det är en naturlig hög, andra att det är en gravhög. Den har plundrats en gång i tiden, men inte grävts ur av arkeologer.
Du är nu framme vid Evagraven, en stor kanjon bildad för 10 000 år sedan vid inlandsisens avsmältning. Här kan du välja att korta turen genom att gå raka vägen ner längs graven tillbaka till Ruvallen, ca två km, eller fortsätta till den lika spektakulära Fiskhålsgraven -som är en kanjon med den fridlysta dvärgrödingen, en unik art som överlevde istiden. Den kom troligen hit för 7000 år sedan under avsmältningen från Östersjön då dess havsyta låg 250 meter över nuvarande nivå.
Båda gravarna bildades när den uppdämda issjön i Ljungans dalgång bräddade över mot söder under issmältningens mest dramatiska skede. Senare nyttjade fångstmän gravarna för att störta bytesdjur till döds över de skarpa kanterna. Nära Fiskhålsgraven hittades en stubbe på 1950-talet. Tallen var 8 000 år gammal, och visar att det då fanns högväxt skog på Flatruet. En skiva av stammen finns idag på Fjällmuseet i Funäsdalen.
Evagraven
Fiskhålsgraven
Hällmålningarna